dinsdag 7 juli 2015

Vierde dag, 7 juli, tweede etappe van Luxemburg - Kédange, 66 km

Vandaag de grens van Luxemburg overgestoken, onmiddellijk werd het landschap anders.
Andere bomen langs de weg, de wegmarkering anders, gelukkig nu overal weer nummers langs de weg, waardoor je weet op welke weg je zit.

We kwamen Luxemburg makkelijk uit, alleen maar fietspad, wel goed opletten, maar de Alzette was een goed richtpunt. Vroeg vertrokken, we wilden nog de banden oppompen, maar de fietsenfabriek ging pas om tien uur open en wij waren al om kwart over acht weg, dus dat had geen zin. 
Bij een benzinestation gekeken, maar daar ging meer lucht langs dan erin, toch iets beter dan het was.

We reden langs het spoor, er waren overal noodvoorzieningen getroffen, omdat de treinbaan uitgebreid wordt naast het oude spoor op de hoge bogen, de metalen platen trilden gevaarlijk luid als je er overheen reed.

Heerlijk koel was het in de schaduw van de bomen tot Hesperange. Onderweg kwamen we heel wat wandelaars tegen, net als in Spanje vorig jaar. Geen autoverkeer, alleen fietsers, de mensen wonen hier wel mooi. Opeens hoorden we:"Goedemorgen". Een paar Nederlandse fietsers reden ons tegemoet.
Stilte, natuur om je heen. Hoe het hier in de winter is, is nog een vraag, lijkt mij nat en glad.



Ruïne met kerk in Hesperange.


Slingerende wegen met hoge bomen vlak langs de weg, typisch Luxemburgs, dat wordt wel anders in Frankrijk. Heerlijk om te fietsen, voortdurend variatie en een vriendelijk glooiend landschap af en toe omhoog en dan weer omlaag. Vandaag meer omlaag dan omhoog, we verlaten de Ardennen.


Hier zitten we in het Franse landschap.



Bij Cattenom de vier torens van de kerncentrale, het stonk er. 8% van de totale electriciteitsbehoefte van Frankrijk wordt hiermee voorzien, niet gering.

De wegen waren goed, de temperatuur nam snel toe. Voor Dudelange maakte ik een inschattingsfout, het boekje gaf linksaf aan en ik dacht rechtdoor, linksaf, dan moest je een helling op, dus verkeerd geschakeld en dacht wel even in een zwaardere versnelling te kunnen rijden, maar helaas dat ging niet en schakelde te snel omlaag, de ketting schoot eraf en kwam tussen het kleine blad en de trapas. Kreeg het met geen mogelijkheid meer los, dus bepakking eraf en fiets op zijn kop. Alie was al naar boven gereden en kwam later terug. In 20 minuten was het geklaard de schroeven van het blad gingen nu wel los, zodat er ruimte voor de ketting kwam.
De handschoentjes niet te vinden, zaten in een plastic zak die helemaal onderin zat, twee keer stom.

In Dudelange koffie gedronken en handen gewassen. 

Hier waren we even de weg kwijt, stoppen terug rijden, weer omhoog en weer terug, omdat er een slagboom omlaag was voor het bospad, achteraf bleek je daar toch wel langs te kunnen, maar het ging omlaag en we hadden geen zin om aan het einde te moeten omkeren om vervolgens weer helemaal omhoog te klimmen, dan is een ommetje over een gladde weg met weinig heuvels beter te doen.

Zo gingen we vandaag eigenlijk heel gemakkelijk door het landschap.





In Cattenom een broodje gegeten op het kerkplein.

We zijn weer in Frankrijk te zien aan de kleuren, de huisjes en de pleintjes, de naamborden, beeldjes, en de hitte niet te vergeten.












Bij Cattenom kwamen we bij de Moezel uit, smal kanaal, net genoeg ruimte voor een groot schip. Hier kan je prachtig langs fietsen, maar dit keer gaan we anders. Hier gaan we van de route af, omdat we op 20 km van de route een goedkope overnachting geboekt hebben.

We rijden nu door een landschap waar in de oorlog hevig gevochten is. De Maginotlinie en zelfs een plaats Cité des Officiers. Aan de naambordjes van de plaatsen kan je nog zien dat het Duits gebied is geweest, er wordt ook nog Duits gesproken.
Open gebied, dubbele namen, waarvan deze plaatsnaam wel heel bijzonder is.


Het onweer kwam opzetten, meer wind, de zon verdween, de dreiging nam toe. Toen we op onze bestemming waren begon het om half drie te regenen en te rommelen. Een buitje van niks, maar je weet maar nooit, we waren op tijd binnen. Heerlijk de tijd om nu nog even de tour te volgen.

Nog wat sfeer foto's van het plaatsje Kédange-s-Canner, nadat de onweersbuien zijn overgedreven en wij hebben genoten van de maaltijd. Prachtig avondlicht op de gevels, waardoor de Franse sfeer versterkt werd.





















































Geen opmerkingen:

Een reactie posten