vrijdag 17 juli 2015

Dag 13, tweede etappe, Vauix-Milieu - Tersanne, 71 km

Wederom geslapen in een goedkoop weghotel, Etappe Premier Classe, eenvoudig, klein en net voldoende. Bij Campanile hotel gegeten en daarna naar een Carrefour geweest, waar ze werkelijk alles verkopen. Alles is daar ook mogelijk. Twee ingangen en over de hele breedte van de winkel kassa's met caissières en zelfbedieningskassa's. Zelfs kan een moeder, op een krukje in een gangpad, zonder gène een baby de borstvoeding geven.

De route van vandaag was weer indrukwekkend, wel veel klimmen en dalen, kort en fel meestal, gelijk de Ardennen, pittig dus in de hitte van 38' in de schaduw.
Halverwege gingen we van de ene bergrug naar de andere bergrug en konden we even hard doorrijden, vals plat.











Het was dus inspannend en ook ontspannend. De huizen werden hier met grote kiezelstenen en leem gebouwd. Mooi maar kwetsbaar, je ziet dan ook dat ze het restaureren met moderne middelen.

We wilden vroeg vertrekken, maar ik wilde ook nog een nieuw remkabeltje monteren met het juiste eindstuk. Dit kostte toch meer tijd dan ik had verwacht met als gevolg dat we toch nog om half negen vertrokken. 



Hoe kan je elkaar passeren?



Om een uur of tien toch gestopt in Thodure, hele smalle straatjes waar je maar net of net niet met twee auto's Langs elkaar kon rijden. We vroegen de weg aan een mannetje, die gelijk in het Duits begon te antwoorden, want Nederlanders verstaan Duits beter dan Frans.
Hij zei ook dat bijna alle fietsers die in Thodure langs komen Nederlanders zijn en een enkele Belg.

We genoten van de koffie en het croissantje, toen weer op pad. Uren niets tegengekomen, alleen maar klimmen en na anderhalf uur, kregen we de oversteek naar een andere bergketen.


Belangrijk kruispunt moest je niet missen, want dan kom je heel ergens anders uit. De kruisweg noemden we dit, je moest klimmen het duurde erg lang.



Overzicht van hoe het er daar uit zag.



Een prachtige muurschildering en daarna even flink klimmen.























In Haut Rive een mooie tentoonstelling bezocht en Palais Ideal. Heel bijzonder allebei.

























Daar Tersanne, moesten we uitkomen, niet wetende dat we vanuit het dorp nog verder omhoog moesten, met klimmetjes van 13%. Een keer verkeerd schakelen en je kan lopen, dat gebeurde mij dus, Alie zat dicht achter mij en moest ook afstappen. De volgende heuvel pakten we weer wel.


Onder weg nog een groepje Jeu de Boule spelers kunnen vangen in aktie.

Bij aankomst een duik in het zwembad. Heerlijk verfrissend na zo'n hete dag.
's Avonds met de chambre d'hôtes gasten een maaltijd genoten, wat bijzonder goed smaakte. We begonnen met een speciaal aperitief, notenwijn, orangewijn of appelwijn. Behoorlijk sterk maar heel fris. Daarna een compote met heerlijke groente, vervolgens eendenborst, dun gesneden met een groententaart, wijn en water, tot slot een speciale bijna smaakloze meikaas met kersensap. OTenslotte koffie toe. De gastvrouw had bijzonder goed haar best gedaan.

We waren laat klaar dus van het blogschrijven kwam niet veel terecht.


Volgende ochtend, mooi licht door opgaande zon.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten